perjantai 30. marraskuuta 2012

Tekla Global BIM Awards 2012

Tämä viesti on kirjoitettu tänne vain siitä syystä, että hakukoneet ohjaisivat tänne lisää lukijoita.

http://www.tekla.com/international/solutions/building-construction/Documents/Tekla-global-BIM-awards-2012/index.html

Olen huomannut, että kun kirjoittaa johonkin blogikirjoitukseen "Tekla", niin sillä on neljä kertaa enemmän lukijoita kuin muilla teksteillä.

Kenties rakennesuunnittelijat ovat todella kiinnostuneita Teklasta tai sitten firmalla on kohtalaisen hyvä markinointi- / hakukonenäkyvyys...

No, onhan tuo oikeasti hieno juttu että Teklalla tehdyt kohteet saavat näkyvyyttä ja samalla tietomallinnusmaailma saa lisää näkyvyyttä.

Tulisipa MEP -puolellekin vastaavia kisoja... pitäisiköhän alkaa järjestellä sellaista?

No, Teklan kisaan:
Siellä on kolme kategoriaa, BIM -Projects ja muut. Jäävään itseni heti noista muista, ei kiinnosta siltatekniikka ja rakennukset, joissa on vaan väännetty rautaa / betonia ajattelematta kokonaisuutta.

Ajattelin, että jäävään itseni myös tuosta suomalaisesta BIM awards voittajasta, Derby Business Parkista, mutta kun luen ym. linkin tekstejä ja katson kuvia, niin eihän tuolla ole muuta varteenotettavaa kilpailijaa kuin Qatarin museo

Siellä näkyy yhdessä kuvassa IV-koneita ja kanttikanavaa. Tuon yhden kuvan perusteella valitsen sen voittajaksi.

Harmi homma, tiedän sattuneesta syystä, että Derbyssä mentiin MEP-mallinnuksessa ja energialaskennoissa erinomaisen pitkälle, mutta niitä juttuja on kerrottu vain tekstiosuudessa - ei kuvissa joiden perusteella suurin osa päätöksistä tehdään.

Ja toisaalta, Derby on "vain" toimistotalo. Tuo Qatarin kohde näyttä aikamoiselta hässäkältä ja voin kuvitella, mitä haasteita siiinä on ollut "BIM-projects" -kohteeksi.

Jos Teklan sivuilla kirjoitettu teksti pitää paikkaansa siitä, että rakennusurakoitsija on jatkanut suunnittelijan mallia tarjouskisan jälkeen esivalmistusasteelle, niin se on aikamoinen saavutus.

Sillä minulle kerrotun mukaisesti; "lähi-idässä ei mallinnuksella ole rakentamisessa merkitystä. Työmaalla on 5.000 pakistanilaista, jotka hoitavat homman 2d-piirustusten mukaisesti". Tämä lause ei ole minun suustani, enkä ole rasisti. Tuon on lausunut eräs belgialainen, joka on ollut tekemässä Burj Kalifaa.

Eli voittaja on National Museum of Qatar

Ymmärrän, että kyseessä on rakennesuunnitteluohjelman kisa, jossa tsekataan, miten sitä on käytetty rakentamisessa. Toivon jatkossa kuitenkin, että jos kategoria on BIM projects, niin ei keskitytä pelkkään betoniin ja teräkseen.

Onkohan Teklan kaverit koskaan kuulleet sitä, että rakennusten omistajaa ja käyttäjää ei voisi vähempää kiinnostaa rakentaminen? (joo, tässä kisattiinkin mallintamisessa / rakentamisessa, ei rakennuttamisessa)

Mutta heitä kiinnostaa erinomaisen paljon saada toiminnalleen toimivia tiloja. Ja nykyaikana jopa energiatehokkuutta. Jatkossa varmaankin hyviä sisäilmaolosuhteita sekä lämmön, ilmanlaadun että akustiikan suhteen.

Muutamia vuosikymmeniä eteenpäin - ja elinkaarikustannuksetkin alkavat kiinnostaa.

Ym. juttujen todentamiseen suunnitteluvaiheessa tarvitaan "BIM Projects" tyyppistä yhteistyötä jollon seinä, palkki tai pilari ei ole olemassa pelkästään sitä varten, että ne pitävät ylempää kerrosta ylhäällä.


Viikon kuva:


Jos suoraan sanotaan, niin aika aneemisen ja vajavaisen näköinen kuva iv-tekniikasta... eikä nuo painekammiotkaan oikeasti voi tuollaisia olla. Puhumattakaan 90 asteen käyristä, joissa ei ole ilmanohjausta otettu huomioon -> isot painehäviöt - iso energiankulutus - mutta qatarissa varmaan ylläpitorahaa riittää...

3 kommenttia:

  1. Höh... löysin tämän betonipuolelta:
    http://www.tekla.com/international/solutions/building-construction/Documents/Tekla-global-BIM-awards-2012/concrete-kariston-kauppakeskus.html

    Eli Kariston kauppakeskus. Sekin on mallinnettu täyteen LVIS SPR RAU romua. Olisi ollut erinomainen kohde "BIM Projects" alueelle. Hemmetin iso kokonaisuus, jossa malli erinomaisessa kunnossa (tämä tieto myös työmaalle + rakenuttajakonsultille, olisi kannattanut varmaan käyttää rakentamisessa hyödyksi hieman paremmin...)

    Ja mitähän tuokin malli tekee betonipuolella - on siinä rautaakin ihan riittävästi.

    VastaaPoista
  2. Ja puuta. Kertopuu-elementtejä katto ja niitä kannattelee teräsrunko.

    VastaaPoista
  3. Vielä yksi kommennti. Kannattanee käydä täällä katsomassa mitä Arup on Qatarissa tehnyt:

    http://aecmag.com/index.php?option=com_content&task=view&id=520&Itemid=35

    Laitan tämän Arupin kehumislinkin, vaikka pari vuotta sitten eräässä kohteessa palaverissamme Arupin projetkipäällikkö kysyi minulta lukiessaan käyntikorttiani: "What that ´BIM´ stands for?" Titteli "BIM Manager" oli ehkäpä uutta hänelle...

    VastaaPoista

Kerro mielipiteesi, palautteen kautta saadaan eri näkökulmia